A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Hoe maak je een einde aan online winkelverslaving?

Partilhar

Een winkelverslaving, online of offline, kan schadelijke gevolgen hebben voor iemands leven. Deze verslaving kan psychische problemen en problemen met sociale relaties veroorzaken.

Hoewel dwangmatig winkelen tot een aantal problemen kan leiden, wordt het nog niet erkend als een verslaving of verslaving in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Met de toename en het gemak van online winkelen in de afgelopen jaren, wordt het door veel professionals echter beschouwd als een probleem dat tot andere problemen kan leiden. Sommige wetenschappelijke studies hebben geconstateerd dat dwangmatige shoppers een hoger risico kunnen hebben op het ontwikkelen van andere psychische aandoeningen, waaronder gokverslaving, evenals andere gedragsverslavingen, zoals seks en internet.

Online Shopping
© Getty Images/Unsplash+

Wat is het echte probleem met winkelverslaving?

Naast de geldkwestie vormt winkelverslaving een serieus probleem bij het analyseren van de psychologische component van de persoon met de dwang in kwestie. Verschillende onderzoeken geven aan dat het gebrek aan vermogen om geld uit te geven aan online winkelen bij sommige mensen tot extreme angst heeft geleid.

In die zin is het duidelijk dat het probleem van online winkelverslaving niet alleen de portemonnee treft, maar ook persoonlijke en interpersoonlijke relaties. Als aan de ene kant het uitgegeven geld, en misschien het creëren van opeenvolgende kredieten, in de loop van de tijd tot een grotere schuldenlast leidt, wordt aan de andere kant deze dwang leidt tot een afstand van de dichtstbijzijnde mensen. De persoon met een winkelverslaving verliest zelfbeheersing en daardoor meer conflicten aangaat met zijn naasten.

Shopping Smartphone
© Getty Images/Unsplash+

Bovendien, omdat het nog niet algemeen wordt erkend als een gedragsverslaving, wordt dwangmatig winkelen vaak zelfverloochent. Niet in aanmerking nemend dat het een probleem is, is de neiging om professionele hulp te weigeren om dwangmatig gedrag te remmen.

Persoonlijk versus online winkelen

Deze toevoeging is tegenwoordig steeds zorgwekkender geworden vanwege het gemak van ontwikkeling. Met de creatie van online winkels, die 24 uur per dag/7 dagen per week bereikbaar zijn, is de impuls groter en ook de consumptie.

Faciliteit en bereikbaarheid zorgen voor consumptieproblemen die bij jongeren kunnen beginnen, wat leidt tot een grotere onbalans in termen van behoefte versus impuls van het moment.

Voor velen is de simpele handeling van inloggen op de site en beginnen met het toevoegen van producten aan het winkelwagentje als een ritueel, dat lijkt op obsessief-compulsieve stoornis. Op zijn beurt escaleert winkelverslaving vanaf het moment dat de actie verder gaat dan keuze en begint terug te vallen in dwangmatige aankoop van producten, die vaak geen echte behoefte hebben aan de kant van degenen die ze kopen.

Online Shopping
© Karolina Grabowska/Pexels

Is het mogelijk om te stoppen met online winkelen verslaving?

Zoals bij elk ander type psychische stoornis, is het mogelijk om mechanismen en strategieën te gebruiken om ermee om te gaan. Bij VillaRamadas gebruiken we grotendeels cognitieve gedragstherapie voor dit soort gedragsverslavingen.

Een van de eerste stappen in het therapeutische proces is het identificeren van de gedachten die verband houden met dwang, en proberen de redenen achter de dwangmatige aankoop te ontrafelen. Na het identificeren van deze gedachten, moet aan mechanismen worden gewerkt om direct om te gaan met de triggers die dwangmatig kopen aanmoedigen.

Computer
Easy access to online stores is one of the drivers of the growth of shopping addiction. However, it is possible to adopt some strategies to not be so focused on the available offer © Martin Sanchez/Unsplash

Als je denkt dat je verslaafd bent aan online winkelen, overweeg dan om kleine strategieën te gebruiken om deze “boeien” los te laten. Meld u af voor winkelnieuwsbrieven om te voorkomen dat u meerdere promotionele e-mails ontvangt, blokkeer sommige websites en begin, indien nodig, sommige creditcards te blokkeren. Als laatste redmiddel kunt u een systeem creëren waarbij betaling alleen wordt geaccepteerd als dit is bevestigd door iemand anders, die u kan helpen de uitgaven onder controle te houden.

De impulsen zullen blijven komen, vooral in online termen, waar de toegang tot aankopen wordt gefaciliteerd, maar het is belangrijk dat deze worden herkend. Als je je realiseert dat je met een impuls wordt geconfronteerd, kun je de in de therapie aangeleerde hulpmiddelen gebruiken om ertegen te reageren. Ons interventiemodel, het Change & Grow model, heeft tot doel u de nodige tools en strategieën aan te reiken om met dit soort impulsen om te gaan.

Therapy
© Getty Images/Unsplash+

Tijdens de therapie is het ook belangrijk om te focussen op zaken als zelfrespect en emotioneel management, om gewoonten en gedrag te veranderen. In ons team geloven we dat dit zeer belangrijke factoren zijn voor herstel en daarom werken we hieraan tijdens therapiesessies.

Onthoud dat de driften die je nu hebt, kunnen voortduren, maar de sleutel is het vinden van de juiste hulpmiddelen en het omgaan ermee. Negeer dit probleem, dat echt is, niet en vraag om hulp. Reken op ons om je te helpen balans in je leven te vinden.

Tags:

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *