A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

5 Soorten Angst

Partilhar

Angst is normaal voor elk mens, maar wanneer het zich op een constante en langdurige manier manifesteert, kan het leiden tot een zorgwekkend klinisch beeld.

Een gevoel dat spanning, zorgen en onzekerheid veroorzaakt bij degenen die het voelen, angst beïnvloedt het lichaam op een openlijk fysieke manier, hetzij door verhoging van de bloeddruk of door symptomen zoals tremoren en duizeligheid (onder andere).

Wanneer angstlichamelijk en/of emotioneel leed begint te veroorzaken, kan het een aandoening worden die moet worden behandeld. Maar niet alle gevallen van angst zijn hetzelfde en het is belangrijk om te beseffen dat er voor elk type angst een verschillende oorsprong kan zijn. Zo verduidelijkt VillaRamadas iets meer over sommige soorten angst die er zijn.

Lista de Conteúdos

Wat is angst?

Anxiety
© Andrea Piacquadio/Pexels

Angst wordt gekenmerkt door het anticiperen op een bepaalde toekomstige dreiging. Een reactie op externe prikkels is de reactie op potentieel onaangename situaties en komt voort uit de eigen anticipatie van de hersenen op een situatie.

Desondanks kan bij sommige mensen, wanneer deze toestand de neiging heeft om te verergeren, dit leiden tot wat we angstaanvallen noemen. In deze situaties is het belangrijk om te begrijpen welke triggers deze reactie veroorzaken, om de juiste behandeling te vinden.

Angstsymptomen

Opgemerkt moet worden dat er bij elk type angst een specifieke reeks symptomen is die verband houden met de veronderstelde oorsprong van de stoornis. Maar over het algemeen is het mogelijk om de soorten angstsymptomen in twee grote groepen te verdelen.

  • Psychische symptomen: angst, ongerustheid, anticipatie, rusteloosheid, verandering in concentratie en aandacht, hyperactiviteit, eetaanvallen, prikkelbaarheid, nervositeit, enz.;
  • Lichamelijke symptomen: droge mond, moeite met ademhalen, slikproblemen (slikken), buikpijn en verandering in darmtransit, misselijkheid, winderigheid, verandering in bloeddruk, spierspanning, overmatig zweten, slapeloosheid, hoofdpijn, enz.
Mental Disorder
© Liza Summer/Pexels

Soorten angst

Wanneer angst een stoornis wordt met een negatieve impact op het dagelijks leven, kan dit een voorbode zijn van meer ziekten, vaak van mentale aard, zoals depressie. In andere gevallen, en vanwege de wens om van deze pathologie af te komen, zoeken mensen hun toevlucht tot alcohol of anxiolytica, wat kan leiden tot situaties van ernstige afhankelijkheid.

Om deze reden is het belangrijk om te begrijpen welke soorten angststoornissen er zijn. Op deze manier wordt het gemakkelijker om de diagnose te stellen en een plan voor toekomstige behandelingen op te stellen.

Specifieke fobieën

Fear Anxiety
© David Garrison/Pexels

In deze categorie hebben individuen de neiging om angst, angst te hebben of bepaalde objecten of specifieke situaties te vermijden, zoals dieren, bloed, natuurlijke omgeving, enz. Het is gebruikelijk dat een persoon verschillende specifieke fobieën heeft. Over het algemeen is het gemiddelde dat een persoon met dit type stoornis een specifieke fobie heeft voor 3 objecten en/of situaties. Ongeveer 75% van de mensen met een specifieke fobie is bang voor meer dan één object en/of situatie.

Specifieke fobieën kunnen het gevolg zijn van een traumatische gebeurtenis of van iemand die een traumatische gebeurtenis meemaakt. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een onvoorspelbare paniekaanval of informatie afkomstig van de media (bijvoorbeeld de overdracht van een vliegtuigcrash kan aanleiding geven tot een vliegfobie). Veel mensen met dit type fobie zijn echter niet in staat om de reden te identificeren die de fobie heeft veroorzaakt.

Sociale angst

Zoals de naam al aangeeft, is dit soort angst direct gekoppeld aan omstandigheden waarin de persoon op een sociale en openbare manier wordt blootgesteld, waardoor gevoelens van ongemak ontstaan. Het komt meestal voort uit angst, bezorgdheid of het vermijden van situaties waarin het kan worden waargenomen, vanwege het feit dat het door andere mensen negatief kan worden beoordeeld, vernederd, afgewezen of zelfs beledigd.

Paniekstoornis

Zogenaamde paniekaanvallen kunnen vaak plotseling en herhaaldelijk optreden. Ze manifesteren zich meestal via fysieke en/of cognitieve symptomen. Lichamelijke symptomen zijn symptomen die zich in het lichaam manifesteren door middel van gewaarwordingen (bijv. hartkloppingen, zweten, tremoren). Aan de andere kant kunnen op cognitief niveau catastrofale gedachten ontstaan ​​(bijvoorbeeld angst om dood te gaan, een hartaanval te krijgen).

Panic
© Samer Daboul/Pexels

Agorafobie

Agorafobie is gerelateerd aan angst of bezorgdheid over situaties, zoals het rijden met het openbaar vervoer (bijv. vliegtuigen, boten, bussen, treinen, auto’s), naar open ruimten gaan(bijv. parkeergarages, bruggen, enz.) of gesloten ruimten (bijv. winkelcentra, bioscopen, nachtclubs, enz.), in ruimtes met drukte of zelfs in een wachtrij.

Maar agorafobie kan ook worden onthuld door de angst of angst die het individu heeft om alleen buiten te zijn. In ernstigere gevallen kunnen individuen aan huis gekluisterd zijn, niet in staat om naar buiten te gaan en afhankelijk zijn van anderen om in hun basisbehoeften te voorzien.

Gegeneraliseerde angststoornis

Bij een gegeneraliseerde angststoornis is er constante en overdreven angst en zorgen op verschillende gebieden van het leven van het individu, waaronder werk en school. Individuen met dit type stoornis hebben de neiging om constant bezig te zijn met verschillende omstandigheden tegelijk met hun dagelijkse routine, zoals de gezondheid van hun gezin, werkverantwoordelijkheden, financiële problemen, problemen die hun kinderen hebben en andere kleine problemen zoals huishoudelijk werk en te laat komen op afspraken. Op deze manier hebben deze personen de neiging om ongemak te vertonen vanwege de constante zorgen van hun dagelijkse leven. Deze zorgen kunnen dan onder meer tot uiting komen in slaapproblemen, vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, nervositeit, spierspanning.

Weet dat er methoden zijn om angst te behandelen. Met de steun van een gespecialiseerd professioneel team kun je strategieën leren om met angst om te gaan. Bij VillaRamadas hebben we de juiste tools om je te helpen een evenwichtiger leven te hervatten.

Als je denkt dat je een angststoornis krijgt, of als je iemand kent die hulp nodig heeft, neem dan contact met ons op. Stel de diagnose niet uit en laat dit gevoel je leven niet in de weg staan.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *