A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Is internetgebruik een verslaving?

Is internetgebruik een verslaving?

Partilhar

Hoewel alcohol en andere verdovende middelen als extreme drugs bij uitstek worden beschouwd, nemen andere hun plaats in de ranglijst van verslavingen in zonder echter het doelwit van grote zorgen te zijn, aangezien ze worden beschouwd als de “normale” vrucht van de moderne samenleving, technologische evolutie en van culturele modellen. Hoewel alcohol en andere verdovende middelen als extreme drugs bij uitstek worden beschouwd, nemen andere hun plaats in de ranglijst van verslavingen in zonder echter het doelwit van grote zorgen te zijn, aangezien ze worden beschouwd als de “normale” vrucht van de moderne samenleving, technologische evolutie en van culturele modellen.

Dit is het geval van de internetverslaving., een nieuwe toevoeging, die de groep gedragsafhankelijkheden integreert. Het is een ernstige pathologie die het leven van duizenden mensen en hun families kan beïnvloeden.

Lista de Conteúdos

1. TEKENEN VAN INTERNETAFHANKELIJKHEID

Afhankelijkheid van internet is niet afhankelijk van leeftijd, noch van sociale, educatieve of economische contexten. De gemakkelijke toegang tot internet, via mobiele telefoon of tablets en ipads, sdit scenario aanzienlijk veranderd, met steeds meer vrouwen, kinderen en adolescenten die het netwerk gebruiken. Versterkende prikkels kunnen zijn: het geluid en de kleuren van sociale netwerken of games, fysiek contact met het toetsenbord of mobiele telefoon en zelfs de context of ruimtes waar internet meestal wordt gebruikt.

Dit type verslaving omvat componenten zoals te veel nadenken over internet (bereidheid om te gaan, wat ga je doen, enz.), stemmingswisselingen, ontwenningsverschijnselen, stress, leugens (in dit geval over online tijd), conflicten en terugvallen, zoals alle andere toevoeging.

2. FYSIEKE GEVOLGEN VAN INTERNETAFHANKELIJKHEID

De lichamelijke gevolgen van dit type verslaving kunnen ontstaan in de vorm van:

 • Zwakte van het immuunsysteem;
 • Overmatige vermoeidheid;
 • Slaapproblemen;
 • Gebrek aan lichaamsbeweging;
 • Ongereguleerd eten;
 • Hoofd- en rugpijn;
 • Oogvermoeidheid;
 • Onzorgvuldigheid met persoonlijke hygiëne.
 • Nerveuze krampen wanneer het niet mogelijk is om de mobiele telefoon te gebruiken (zoals constant uw hand in uw zak dragen, geagiteerd op uw horloge kijken, uw mobiele telefoon zoeken wanneer een nabijgelegen beltoon klinkt).

3. PSYCHOLOGISCHE GEVOLGEN VAN INTERNETAFHANKELIJKHEID

Overmatig gebruik van mobiele telefoons en internet slorpt een groot deel van de tijd van de persoon op, evenals zijn energie en andere interesses. Het heeft dus een sterke negatieve impact op familiaal, sociaal, academisch of professioneel, economisch en persoonlijk niveau. bij de psychologische niveau, kan verschillende gevolgen hebben:

 • Prikkelbaarheid
 • Depressie
 • Angst en/of paniekaanvallen
 • Paranoia
 • Behoefte aan controle over sentimentele relaties
 • Angst voor eenzaamheid
 • Sociale angst
 • Moeite met “echte” sociale interacties
 • Catfishing (ontmoetingen die van virtueel naar fysiek gaan en mensen zijn anders dan verwacht en zelfs beledigend)

GETUIGENIS 1 – VIRTUEEL GEVAAR (anoniem)

“Zodra ik thuiskwam, zette ik in plaats van te gaan studeren meteen de computer aan en begon ik met mijn virtuele vriend te praten (…) Na een paar maanden gesprek heb ik hem gevraagd om een afspraak te maken. Alleen deed hij dat niet. Twee maanden later drong ik weer aan en hij accepteerde, op voorwaarde dat we elkaar in een donker steegje ontmoeten. Het was vreemd, maar ik was al zo betrokken dat ik mezelf liet gaan… Het was de ergste ervaring van mijn leven, hij ving me van achteren en bedekte mijn mond, greep me met geweld. Hij streek met zijn hand over mijn lichaam en pas toen realiseerde ik me dat hij in een val was gelopen. “

GETUIGENIS 2 – LETSEL VAN HET INTERNET (anoniem)

De korte tijd dat ik thuis was, was op internet, of ik nu in de woonkamer of in bed was, maar de laptop ging niet uit elkaar. Hij viel in slaap met de laptop op schoot. We hadden geen contact meer en begonnen ook op professioneel vlak problemen te krijgen.

Ik heb deze situatie twee jaar verdragen, zelfs omdat we een gemeenschappelijk kind hadden, dat ik niet wilde schaden met de scheiding. Ik verdroeg het, tot ik hem op een dag een ultimatum stelde: ik of het internet. Ik heb je niet gevraagd om te stoppen met surfen op het net, maar ik wilde gewoon dat je het op een evenwichtige manier deed. Om dit goed te maken raakte hij zijn baan kwijt, was hij lange tijd niet gefocust geweest en kwam hij vaak te laat. Het leven was in chaos en ik moest het een richting geven, maar heel snel. “Het leven was in chaos en ik moest het een richting geven, maar heel snel.”

Afhankelijkheid van internet is voornamelijk gebaseerd opaffectieve en relationele behoeften in plaats van op objectieve behoeften. Ongeacht de manier van uiten van de verslaving, de basis ervan is gebruikelijk: het wordt weerspiegeld in het totale onvermogen van het individu om met zijn eigen gevoelens om te gaan.

SAMENVATTING

Virtuele ruimte wordt gezien als een veilige ruimte en het gevoel van (valse) bescherming is geruststellend voor deze personen die misschien denken dat ze alleen daar gerespecteerd, geliefd en gewaardeerd worden als mensen. Met andere woorden, internet kan fungeren als een uitdrukkingsmiddel (bijvoorbeeld: verlegen mensen), een sociale steun, een manier om seksuele bevrediging te bereiken, een ander ‘ik’ te ervaren, het gevoel van dominantie te vergroten en te proberen te overwinnen staten depressief of angstig. Deze doeleinden kunnen onder andere worden bereikt via sociale netwerken, online games, pornografische sites of gerelateerde chats. Negeer dit probleem niet, en weet je, reken altijd op ons.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Próximo