A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Afhankelijkheid van het gebruik van mobiele telefoons en de gevolgen daarvan

Afhankelijkheid van het gebruik van mobiele telefoons en de gevolgen daarvan

Partilhar

In een hoogtechnologisch tijdperk zijn mobiele telefoons voor veel mensen echte alledaagse hulpmiddelen geworden. Met een grotere nadruk op tieners en jonge volwassenen, dient de mobiele telefoon zowel voor werk als vrije tijd, en soms als een manier om aan de realiteit te ontsnappen. Als er geen zorg is, kan het snel een voorwerp van afhankelijkheid worden en tot gezondheidsproblemen leiden.

Cell Phone Use
©Jonas Leupe/Unsplash

Door sommigen beschouwd als een epidemie van de 21e eeuw, is het continue gebruik van elektronische apparaten een realiteit. Met betrekking tot mobiele telefoons ligt de ernst van het probleem met betrekking tot het gebruik ervan niet alleen in de fysieke gevolgen, maar ook in de psychologische gevolgen. Afhankelijkheid van het gebruik van mobiele telefoons komt voort uit verschillende factoren en de negatieve effecten beginnen al algemeen erkend te worden.

In dit artikel onderzoekt VillaRamadas hoe deze afhankelijkheid kan ontstaan, wat de belangrijkste gevolgen zijn en of er een manier is om deze te vermijden.

Lista de Conteúdos

Wanneer wordt mobiel bellen afhankelijkheid?

Hoewel overmatig smartphonegebruik nog niet wordt erkend als een psychische stoornis in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) van de American Psychiatric Association of de International Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD-10), zijn veel aspecten van dit gedrag zijn vergelijkbaar met andere gedragsverslavingen. De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) erkende de gokstoornis als de enige gedragstoevoeging. Andere gedragsverslavingen, zoals winkelverslaving, internetgamen, seksverslaving, werden onder andere opgenomen in impulsstoornissen.

Er is nog steeds geen consensus over de definitie van smartphoneverslaving of smartphoneverslaving, dus problematisch smartphonegebruik is de meest gebruikte term.

Wanneer we in dit artikel verwijzen naar smartphoneverslaving, smartphoneverslaving of mobiele telefoonverslaving, verwijzen we naar dit problematische gebruik van smartphones.

Een afhankelijkheid treedt op wanneer er een overmatig gebruik van iets is. We verwijzen hier in dit geval naar het overmatig gebruik van de mobiele telefoon. De constante behoefte om de apparatuur bij de hand te hebben om meldingen, sociale netwerken, berichten, enz. Te controleren, zijn enkele van de aanwezige symptomen.

woman using cell phone
© Pexels

De symptomen worden erger wanneer het lichaam zich op een negatieve manier manifesteert in afwezigheid van de mobiele telefoon. In veel gevallen is afhankelijkheid van het gebruik van mobiele telefoons berucht wanneer het simpele feit dat het netwerk of de batterij uitvalt, situaties van angst en/of constante stress veroorzaakt.

In sommige gevallen bereikt het gevoel van afhankelijkheid bijna het niveau van een fobie, om de eenvoudige reden dat men zich niet bij het object bevindt. Deze angst om weg te zijn van de mobiele telefoon en zonder connectiviteit, staat momenteel bekend onder de term nomofobie.

Het overdreven gebruik van mobiele apparaten kan ook leiden tot leugens over het gebruikstijdstip, verlies van tijdsbesef en de voorkeur om het object in sociale evenementen te gebruiken dan bijvoorbeeld gesprekken.

Fysieke gevolgen van afhankelijkheid van gsm-gebruik

Smartphone Dependency
© Andrea Piacquadio/Pexels

Wetende dat de afwezigheid van een mobiele telefoon angststoornissen of verergerde stress kan veroorzaken, is het gemakkelijk te herkennen dat er fysieke gevolgen kunnen zijn. Hoewel het misschien onwaarschijnlijk klinkt, moet u er rekening mee houden dat afhankelijkheid van het gebruik van mobiele telefoons, in geval van belemmering van het gebruik, kan leiden tot:

 • Extreme angst;
 • Angst en/of stress (bijvoorbeeld paniekaanvallen veroorzaken);
 • Tachycardie;
 • Nervositeit;
 • Gebrek aan concentratie;
 • Gevoel van verstikking;
 • Houding problemen,
 • Onder andere.

Psychologische gevolgen van afhankelijkheid van gsm-gebruik

Het dagelijks gebruik van een mobiele telefoon veronderstelt tegenwoordig een vrijwel onbeperkte toegang tot internet, en in dit aspect schuilt een groot deel van de psychologische problemen die het problematische gebruik van smartphones met zich meebrengt. Met sociale netwerken in grote bekendheid, is de mobiele telefoon een middel om informatie te verstrekken en op de hoogte te blijven binnen een vriendenkring, maar het is ook vatbaar voor het creëren van ongemakkelijke situaties en het veroorzaken van andere aandoeningen.

Social Networks
The fact that social networks are easily accessible through a simple smartphone can contribute to consequences in terms of mental disorders. Its constant use can lead to isolation, depression, eating disorders, among others, due to constant comparison. © Tracy Le Blanc/Pexels

Constant gebruik van mobiele telefoons, en met name het constant controleren van sociale netwerken, kan leiden tot:

 • Depressie – aangemoedigd door gevallen van cyberpesten waarbij slachtoffers worden bedreigd of belachelijk gemaakt, of door louter te vergelijken met wat wordt gezien op sociale netwerken;
 • Ontwikkeling van agressief gedrag en gedachten;
 • Moeite om realiteit van virtueel te onderscheiden;
 • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen;
 • Onder andere.

Is het mogelijk om mobiele telefoonverslaving te voorkomen?

Er is geen juist antwoord op deze vraag, aangezien elke persoon levenslange gewoonten kan ontwikkelen die tot afhankelijkheid leiden. U kunt echter enkele richtlijnen volgen om mogelijk toevoegingsgedrag te verminderen:

 • Probeer uw mobiele telefoon niet altijd in uw hand te hebben;
 • Stel regels en limieten vast voor het hele gezin – wanneer te gebruiken en voor hoe lang;
 • Niet reageren op meldingen tijdens momenten van sociale interactie;
 • Gebruik het niet als afleidingsmiddel in een sociale context.

Met deze gedragingen moet vooral rekening worden gehouden bij het voorlichten van de jongsten over het gebruik ervan, om toekomstige problemen te voorkomen.

Kid with smartphone
It is normal for the youngest to start using the cell phone at an early age, but if educated in a structured way, the probability of avoiding situations of dependence is greater. © Ron Lach/Pexels

Problematisch gsm-gebruik kan op elke leeftijd ontstaan, maar tegenwoordig ontwikkelt een grote leeftijdsgroep deze vorm van afhankelijkheid in de adolescentie. Het is daarom belangrijk om kinderen en jongeren voor te lichten over de negatieve aspecten, om aan te tonen dat het gebruik niet verboden is, maar dat het gemodereerd moet worden en aangepast moet worden aan gezond gebruik.

Als je iemand in je naaste omgeving hebt die te afhankelijk is van zijn mobiele telefoon, probeer hem dan te helpen. Spreek ons ​​desnoods aan. Samen met ons gespecialiseerde professionele team kunnen we oplossingen vinden om de verslechtering van problematisch gsm-gebruik en het betreden van een vicieuze cirkel van onzekerheid en afzondering te voorkomen.

Tags:
Artigo Anterior

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Próximo