A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Fobieën: wat zijn het en hoe worden ze behandeld?

Fobieën: wat zijn het en hoe worden ze behandeld?

Partilhar

De angst hoort bij het leven en van jongs af aan wordt ons geleerd ermee te leven. Of het nu gaat om verhalen of populaire verhalen zoals de boeman of de grote boze wolf, het doel is om kinderen angst aan te jagen om roekeloze houdingen te voorkomen en morele leringen over te brengen.

Angst voelen is normaal omdat het ons op een gebalanceerd niveau vertelt hoe we in bepaalde situaties moeten handelen. Leer meer over fobieën.

1. Wat zijn fobieën?

De fobie is in de psychologie een angststoornis en treft volgens de American National Institutes of Health ongeveer 20% van de wereldbevolking.

Fobieën worden gekenmerkt door buitensporige en irrationele angst. Mensen met een fobie ze zijn zo bang dat ze bepaalde situaties, mensen en plaatsen vermijden om niet aan gevaar te worden blootgesteld. Bij blootstelling aan het object dat de fobie veroorzaakt, vertonen deze personen een reeks fysieke symptomen: kortademigheid, tachycardie, tremoren en paniekaanvallen.

2. Soorten fobieën

Hier zijn enkele soorten fobieën:

    • Diersoort: veroorzaakt door dieren of insecten. Het begint meestal in de kindertijd;
    • Type natuurlijke omgeving: verwijzend naar aspecten van de natuur zoals stormen, water, hoogte;
    • Bloedgroep – Injectie – Wond: de aanwezigheid van deze elementen wekt de fobie op;
    • Situationeel type: veroorzaakt door een specifieke situatie, zoals onder meer het besturen van een vliegtuig, het reizen met het openbaar vervoer, het passeren van bruggen en tunnels;
    • Andere fobieën.

3. Hoe worden fobieën behandeld?

Zelfontdekking is een uiterst belangrijk punt in het proces van de behandeling van fobieën. Het is een startpunt voor leren waarmee de patiënt authentiek kan worden bevrijd van zijn verleden.

Het is ook belangrijk voor de patiënt om te erkennen dat fobieën vaak voorkomen en niet kenmerkend zijn voor “gekke mensen” en dat ze zelfs met enig gemak kunnen worden behandeld.

De meest gebruikelijke behandeling voor fobieën is cognitieve gedragstherapie, waarvan is aangetoond dat deze zeer effectief is.

De cognitieve component werkt om vervormde gedachten te herstructureren, terwijl de gedragscomponent gericht is op het geleidelijk blootleggen, in een veilige en gecontroleerde omgeving, van situaties die aanleiding geven tot angst. Deze desensibilisatie wordt gecombineerd met oefeningen en technieken voor angstbeheersing.

Aan de andere kant beïnvloedt de psychodynamische benadering, die ook veel wordt gebruikt bij dit soort behandelingen, het begrip van de hele symboliek die met de ziekte en de bijbehorende symptomen gepaard gaat.

Bij de behandeling van fobieën leert de patiënt ook zijn ademhaling te beheersen. Diep ademhalen zorgt voor oxygenatie van de hersenen en de rest van het lichaam, wat een persoon kan helpen om te kalmeren wanneer ze angst of paniek beginnen te voelen, en om hun angsten te rationaliseren.

Ontspanningstechnieken en sommige activiteiten zoals yoga, meditatie en spierontspanning zijn zeer nuttig bij het aanzienlijk verminderen van de tekenen van paniekaanvallen.

Fobieën, inbegrepen bij angststoornissen, veroorzaken groot lijden voor zowel de patiënt als hun familie, waardoor het onderwerp in de wereld van hun angsten wordt afgesloten.

Intramurale behandeling van fobieën heeft verschillende directe voordelen voor de patiënt, naast andere secundaire voordelen. Ten eerste maakt het een gespecialiseerde en gepersonaliseerde interventie mogelijk, die dagelijks kan worden aangepast aan de behoeften van de patiënt, waardoor hij ook zijn “comfortzone” kan verlaten, waar hij vaak zijn toevlucht neemt. Hoewel de patiënt vaak ‘geduwd’ naar het ziekenhuis komt voor de behandeling van fobieën, moet hij of zij het willen, zodat hij verder kan gaan.

In het behandelcentrum zijn dagelijkse taken volledig gepland, tijden gevuld met therapiegroepen, schriftelijke opdrachten, individuele therapieën, workshops en enkele verrassingsactiviteiten. In de vrije tijd ligt de focus op gezelligheid, sport, wandelen en contact met de natuur.

Het is de bedoeling, met deze rijkdom aan benaderingen, dat de patiënt zijn horizon verbreedt en verscheurt, dat hij zichzelf in vraag stelt, dat hij levensdoelen herstelt, of deze nu verder weg liggen (een opleiding volgen, een baan vinden, trouwen…), of onmiddellijke (wat er vanmiddag of in het weekend ook gaat gebeuren). Door veeleisende maar realistische plannen op te stellen, kan de patiënt doorgaan naar de tweede – en moeilijkere – stap: handeling!

SAMENVATTING

Een fobie is een aanhoudende, irrationele angst voor een bepaald object, dier, activiteit of situatie die weinig of geen echt gevaar oplevert, maar toch extreme angst veroorzaakt.

Er zijn verschillende soorten fobieën, variërend van intense angst voor sociale situaties (sociale fobie), voor plaatsen vol mensen (agorafobie) tot angst voor dieren, objecten of specifieke situaties (eenvoudige fobieën).

Wanneer angsten en angsten aanhouden, kunnen er problemen ontstaan. Hoe graag we ook willen dat naarmate we groeien, angsten verdwijnen, soms gebeurt het tegenovergestelde, en angsten worden groter en intenser. Angst verandert in een extreme en aanhoudende fobie of angst.

Negeer dit probleem niet, ook al is het niet direct bij u. Reken altijd op ons.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *