A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Angst versus fobieën: de verschillen en behandelingen

Angst versus fobieën: de verschillen en behandelingen

Partilhar

Angst is aangeboren in de menselijke conditie, maar bij sommige mensen is het zichtbaar meer uitgesproken en heeft het een impact op hun dagelijks leven. Of het nu gaat om verhalen of directe confrontaties met een bepaald probleem, het is belangrijk om te weten dat angst natuurlijk is in de menselijke soort, maar dat fobieën al een product van psychologische aard zijn.

Zo probeert VillaRamadas een beetje te ontrafelen wat elk van deze aandoeningen onderscheidt en hoe ze het dagelijks leven van een persoon beïnvloeden. Met verschillende gradaties van impact zijn er symptomen die helpen om te beseffen dat er een probleem is, maar ook verschillende manieren om ermee om te gaan.

Lista de Conteúdos

De verschillen tussen angst en fobieën

Het gevoel van angst is normaal. Het is een natuurlijke manier voor de hersenen en het lichaam om zichzelf te beschermen, het is de chemische reactie die ons in staat stelt om in overlevingsmodus te gaan om iets onder ogen te zien dat we als bedreigend beschouwen. In dit geval is angst iets dat kan voortkomen uit eerdere ervaringen of door associatie met minder goede tijden die er zijn (een derde partij leert).

Mental Disorder
In the phobia there is a disproportionate and irrational fear. © Nathan Cowley/Pexels

Fobieën daarentegen zijn al een staat van overdrijving van het gevoel van angst. Aangewezen als een soort angststoornis, worden fobieën gekenmerkt door een buitensporige en irrationele angst. Ze gaan vaak gepaard met lichamelijke symptomen, paniekaanvallen en/of angstgevoelens en terugkerende gevoelens van te veel eten.

Tekenen en oorzaken van angsten en fobieën

Angst, een natuurlijke reactie van het lichaam op zijn omgeving en op het onbekende, kan niet noodzakelijkerwijs worden geïdentificeerd als een oorzaak-gevolgsituatie. Wat voor de een een gevaarlijke situatie kan zijn, en dus angst, hoeft voor een ander niet hetzelfde te zijn.

Men kan zeggen dat in termen van tekens, angst altijd wordt geïdentificeerd wanneer een persoon bang is om iets te doen, meerdere keren denkt of aarzelt in zijn acties.

Fear
Fear is a natural reaction of the human body, but when it causes trauma in childhood, it can lead to a phobia situation. © Caleb Woods/Unsplash

In termen van fobieën, omdat het een geval is van een psychische stoornis, is het echter mogelijk om je bewust te zijn van enkele tekenen die op de stoornis wijzen. Omdat het een situatie van overdreven angst is, kunnen de symptomen van het ontwikkelen van een fobie zijn:

 • Overdreven angst in een situatie met weinig of geen reëel gevaar;
 • Oncontroleerbare paniek, angst of terreur in het aangezicht van een bepaalde situatie of object;
 • Verandering in dagelijkse gewoonten uit angst voor iets concreets (zelfs als het niet rationeel is);
 • Lichamelijke reacties op situaties/voorwerpen die u vermijdt – bijvoorbeeld overmatig zweten, tachycardie of ademhalingsmoeilijkheden;
 • Bewustwording dat angst irrationeel en overdreven is en toch niet in staat is de situatie onder controle te krijgen.

Fobieën blijken het gevolg te zijn van een verergerde angst, die in een traumasituatie ‘van nature’ kan zijn ontstaan. Ze komen voort uit emotionele en gedragsproblemen.

De impact van angsten en fobieën in het dagelijks leven

In klinische gevallen van fobieën is het belangrijkste effect op de psychische gezondheid, maar ook met een negatief effect op de lichamelijke gezondheid. Overmatige productie van cortisol, het stresshormoon, leidt tot een reeks complicaties die van invloed zijn op iemands dagelijkse leven. Iemand die aan fobieën lijdt, kan lichamelijke complicaties hebben, zoals:

 • Hoge bloeddruk;
 • Problemen met het produceren van insuline;
 • Uiterlijk van huidallergieën;
 • Misselijkheid, duizeligheid en migraine;
 • Trillingen in het lichaam;
 • Overmatig zweten.

Op mentaal niveau kunnen fobieën normale sociale interactie verhinderen. In sommige gevallen, door paniek- en angstaanvallen, ‘verlammen’ ze zelfs degenen die eraan lijden, waardoor het lichaam niet normaal kan functioneren.

Welke fobieën beïnvloeden het gedrag het meest?

Er zijn verschillende soorten fobieën, de drie hoofdcategorieën zijn onderverdeeld in specifieke fobieën, sociale fobieën en agorafobie.

Specifieke fobieën zijn fobieën die direct verband houden met een bepaalde situatie of object. Deze vallen in vier categorieën: dier, natuurlijke omgeving, situationeel of ander type. Deze onderlinge verschillen, die samenhangen met de context waarin ze ontstaan, zijn ook bepalend voor het dagelijks gedrag.

fear and phobias
Phobias can be present in various day-to-day situations and cause immediate disruption in social relationships. © Mart Production/Pexels

Hoewel de fobieën van de categorie dieren, waaronder fobieën met bijvoorbeeld spinnen of slangen, niet zo vaak voorkomen bij het beïnvloeden van de dagelijkse routines, hebben andere fobieën in deze zin een grote impact. De meest voorkomende oorzaken van angst en gedragsverandering van een persoon zijn die van een natuurlijke omgeving (bijv. hoogten, stormen) en situationeel (bijv. vliegangst, angst om in gesloten ruimtes te zijn); eerst omdat het verwijst naar elementen die uiteindelijk uit de hand lopen, en een andere omdat het, ondanks dat het beheersbaar is, in sommige gevallen bijna onmogelijk te omzeilen is.

Aan de andere kant worden sociale fobieën (bijvoorbeeld angst om in het openbaar te spreken) geassocieerd met een overdreven angst om in sociale situaties te verkeren, situaties die kunnen leiden tot schaamte en/of vernedering voor jezelf.

Agorafobie houdt verband met de angst om in openbare ruimtes of met veel mensen te zijn, met de angst om moeilijk te verlaten.

Tot het uiterste doorgevoerd, kunnen fobieën zelfisolatie versterken, vanwege de toegenomen angst dat er iets ergs zal gebeuren.

Zowel sociale fobieën als agorafobie hebben de neiging om meer impact te hebben op individuen, omdat het vaker voorkomende situaties zijn en het moeilijker is om ze te vermijden.

Hoe om te gaan met fobieën en angst

Omdat psychologische pathologieën, fobieën en angst kunnen worden behandeld. Over het algemeen moet elke episode van overdreven of irrationele angst worden verlicht door de ademhaling te normaliseren door middel van diepe inspiraties.

Als je naast iemand staat die aan dit soort episodes lijdt, moet je proberen hem met woorden te troosten, om te laten zien dat angst irrationeel is. Als het niet werkt, is het het beste om stille ondersteuning te bieden, gewoon te wachten tot de rusteloosheid voorbij is en de persoon vervolgens te helpen weg te gaan van de triggerende factor.

Meditation
© Eli DeFaria/Unsplash

Dit zijn echter slechts enkele trucjes om crises in specifieke gevallen te verlichten. Idealiter zouden degenen die aan fobieën lijden, moeten accepteren dat ze een continue behandeling ondergaan die hulpmiddelen biedt om irrationele angst beter onder controle te krijgen. De multidisciplinaire teams van VillaRamadas staan ​​klaar om u te helpen de beste manier te vinden om met uw angsten om te gaan.

Cognitieve gedragstherapie is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken genoemd als een succesvolle therapie bij de behandeling van fobieën, evenals als blootstellingstherapie. Bij VillaRamadas hebben we professionals met ervaring en training in deze vorm van therapie. Ontspanningstechnieken en visualisatietechnieken worden ook vaak gebruikt wanneer we geconfronteerd worden met gevallen van fobieën.

Als je momenten van angst hebt geïdentificeerd, of als je iemand kent die hulp heeft en nodig heeft, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u helpen uw gezond verstand en sereniteit in uw dagelijks leven terug te krijgen.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *