A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Orthorexia: een obsessieve eetstoornis

Orthorexia: een obsessieve eetstoornis

Partilhar

Als binnen eetstoornissen de bekendste concepten boulimia of anorexia nervosa zijn, zijn er vele andere ontdekt die voor veel mensen over de hele wereld ernstige gezondheidsproblemen zijn geworden. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, terwijl sommige direct verband houden met de problemen die ze veroorzaken of de manier waarop ze zich manifesteren, andere zijn nog relatief onbekend of blijven onopgemerkt. In naam althans.

Dit is het geval bij orthorexia. Maar net als anorexia en boulimia, twee van de meest bekende eetstoornissen, heeft dit type stoornis iets gemeen: obsessief denken over eten. Daarom leggen we vandaag in meer detail uit wat orthorexia is en de symptomen ervan.

Lista de Conteúdos

Wat is orthorexie?

Een concept dat pas in 1997 werd geïdentificeerd door de arts Steve Bratman, orthorexia kan worden ingekaderd bij eetstoornissen, hoewel het nog niet is opgenomen in de Diagnostic Manual of Mental Illnesses. Volgens de definitie ontstaat deze klinische aandoening wanneer er een obsessie is met het eten van voedsel dat als goed en gezond wordt beschouwd.

Eating
© Mikhail Nilov/Pexels

Dit concept is echter subjectief – althans in de ogen van degenen die aan deze aandoening beginnen te lijden. Dit soort obsessie is tenslotte gerelateerd aan de ideeën van degenen die het hebben, dus de definitie van goed en gezond kan variëren en is niet effectief de meest correcte. In termen van differentiatie onderscheidt orthorexia zich doordat het geobsedeerd is door kwaliteit en gezondheid, in plaats van kwantiteit en gewicht.

Waarom wordt orthorexia als een eetstoornis beschouwd?

Hoewel nog niet vermeld in de Diagnostic Manual of Mental Disorders (DSM-5), heeft orthorexia overeenkomsten in vergelijking met het eetgedrag dat kenmerkend is voor andere eetstoornissen.

Je kunt meer te weten komen over eetstoornissen op de VillaRamadas-blog

Hoewel de basis van het denken achter iemand met orthorexia gezond eten is, kan het het dagelijks leven beïnvloeden en uitgroeien tot een dwang.

Meal Prep
Some of the people who suffer from orthorexia begin to obsess over eating only specific food groups and end up not varying their daily diet. This type of behavior is just the beginning of other problems, such as vitamin deficits for example. © Ella Olsson/Pexels

De veronderstelling die aanleiding geeft tot orthorexia is bezorgdheid over de gezondheid, maar overmatige bezorgdheid evolueert snel naar een obsessie en bijgevolg tot een staat van dwang. Degenen die lijden aan orthorexia accepteren niet dat ze de controle verliezen, achtereenvolgens steeds strengere regels aannemen met betrekking tot hun dieet en onthoudingsgedrag initiëren.

Wat zijn de symptomen van orthorexia?

De symptomen van orthorexia hoeven niet noodzakelijkerwijs op fysiek niveau te worden aangetoond, zoals in het geval van anorexia bijvoorbeeld, maar vaker door het bewezen gedrag. Enkele van de situaties die ertoe leiden dat orthorexia zich mogelijk ontwikkelt, zijn:

 • Strenge maaltijdplanning;
 • Beperkte regels met betrekking tot voedsel;
 • Abrupte uitsluiting van voedsel omdat het “slecht” is;
 • Onthouding van specifieke voedselgroepen.
Orthorexia Eating Disorder
Often those who suffer from orthorexia begin to develop obsessive self-imposition behaviors, not supporting the exclusion of certain foods as a medically justified decision © Andres Ayrton/Pexels

Maar, zoals in alle gevallen, is een symptoom niet synoniem met een geïdentificeerde ziekte. Volgens Steve Bratman, de arts die aanleiding gaf tot het concept van orthorexia, kan als er positieve antwoorden zijn op een reeks vragen, dit een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van orthorexia. Er zijn 10 vragen:

 • Denkt u meer dan 3 uur per dag aan uw dieet/voeding?
 • Plan je je maaltijden meerdere dagen van tevoren?
 • Is de voedingswaarde van je maaltijd belangrijker dan het plezier van het eten?
 • Is uw kwaliteit van leven in hetzelfde tempo afgenomen als de kwaliteit van uw voedsel is toegenomen?
 • Ben je de laatste tijd strenger voor jezelf geworden?
 • Gaat je zelfvertrouwen omhoog als je gezond eet?
 • Ben je gestopt met het eten van voedsel dat je lekker vond, zodat je alleen het ‘juiste voedsel’ at?
 • Maakt uw dieet/voedsel het moeilijk om uit eten te gaan, waardoor u vervreemd raakt van uw familie en vrienden?
 • Voelt u zich schuldig als u afwijkt van uw dieet/voedsel?

Voel je vrede met jezelf en volledige controle als je gezond eet?

Is orthorexia te behandelen?

Healthy eating
© Unsplash

Ja, orthorexia kan behandeld worden, altijd met een multidisciplinair professioneel team. En de eerste stap, zoals bij zoveel andere psychische stoornissen, is dat het individu het bestaan ​​van een gezondheidsprobleem erkent.

Behandeling voor orthorexia moet altijd worden uitgevoerd met een team dat gekwalificeerd is om psychologische problemen in verband met eetstoornissen te behandelen en in staat is om de emotionele en psychologische oorzaken die aan het probleem ten grondslag liggen, te evalueren.

 

Bij VillaRamadas hebben we de juiste tools om je in dit soort situaties te helpen. Als je denkt dat je hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op. Als je iemand kent die misschien door een moeilijkere situatie gaat, help hem dan en breng hem naar ons. Wij kunnen u helpen met de behandeling, om zo balans te brengen in uw welzijn en een betere kwaliteit van leven.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Próximo