A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Nerveuze boulimia: oorzaken, symptomen en behandeling

Nerveuze boulimia: oorzaken, symptomen en behandeling

Partilhar

Als onderdeel van de groep ziekten die als eetstoornissen worden beschouwd, nerveuze boulimia kan mensen van elke leeftijd of geslacht treffen. Omdat het soms niet opvalt dat iemand met dit type eetstoornis te maken heeft, is het belangrijk dat je de oorzaken en vooral de symptomen herkent die kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem.

In dit artikel probeert VillaRamadas duidelijk te maken wat voor soort eetstoornis nerveuze boulimia is en hoe het kan worden behandeld. Er is geen remedie, maar een herstelproces voor de hervatting van een evenwichtiger leven.

Lista de Conteúdos

Wat is Nerveuze Boulimia?

Als eetstoornis heeft boulimia nervosa, net als andere stoornissen, een psychologische oorsprong. Dit type eetstoornis wordt gekenmerkt door terugkerende episodes van eetbuien, maar het is belangrijk om het te onderscheiden van eetaanvallen.

In sommige opzichten kan nerveuze boulimia ontstaan ​​als een geïsoleerde aandoening of als gevolg van eetaanvallen zelf. De persoon die lijdt aan nerveuze boulimia voelt een totaal gebrek aan controle over het eten, wat vervolgens leidt tot emotionele stress.

Eating Disorder
Nervous bulimia can arise at any age and in any socio-economic context. It is important to be aware of warning signs © Karolina Grabowska/Pexels

De toestand van nerveuze boulimia is dus van toepassing wanneer de persoon zijn toevlucht neemt tot compenserende strategieën om te voorkomen dat hij zwaarder wordt na dwangmatige voedselinname. De meest voorkomende vorm van deze ziekte is het zuiverende type, waarbij patiënten hun toevlucht nemen tot opgewekt braken of laxerende medicatie. Maar minder zichtbaar, maar net zo gevaarlijk, is de niet-zuiverende methode, die vasten en intensieve lichaamsbeweging kan inhouden.

Een van de aspecten die individuen met nerveuze boulimia onderscheiden van mensen met anorexia nervosa (compulsief/purgerend eettype) is dat de eerste (met boulimia nervosa) erin slagen hun gewicht op een normale waarde of zelfs iets boven de normale waarde te houden. normale waarde.

Oorzaken voor de ontwikkeling van nerveuze boulimia

Net als elke andere eetstoornis is nerveuze boulimia gekoppeld aan een gestoorde gemoedstoestand. Met psychologische oorzaken ontstaat dit type stoornis als gevolg van een laag zelfbeeld en moeite met het waarderen van het lichaamsbeeld (vergelijkbaar met bijvoorbeeld nerveuze anorexia).

Eating Disorder
The pressure of society for an ideal weight can be one of the causes for the development of nervous bulimia © Unsplash

Er kan echter niet gezegd worden dat er maar één oorzaak is, aangezien er meerdere factoren meespelen. Ze vallen op tussen vier groepen:

 • Genetica – relatie met eerdere familiegeschiedenis van eetstoornissen, of geschiedenis van psychische aandoeningen / middelengebruik en aanleg voor impulsiviteit. Overgewicht en obesitas bij kinderen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van boulimia nervosa;
 • Milieu – Wat door de samenleving als het “ideale lichaam” wordt gezien, draagt ​​​​bij aan toenemende zorgen over het lichaam. Slachtoffers van seksueel misbruik lopen op hun beurt ook een groter risico;
 • Sociaal – groepsdruk om een ​​bepaald ‘lichaamsideaal’ te bereiken;
 • Psychologisch – angststoornissen, depressie, middelengebruik, laag zelfbeeld en stress.

Symptomen van nerveuze boulimia

Als u denkt dat iemand die dicht bij u staat mogelijk nerveuze boulimia ontwikkelt, moet u zich bewust zijn van een reeks gedragingen en houdingen, namelijk:

 • Terugkerende episodes van eetbuien tijdens zogenaamde ‘dieetafwijkingen’;
 • Ongepast gedrag om eetbuien te compenseren:
  • Braken
  • Overdreven oefening om calorieën te verbranden
  • Gebruik van laxeermiddelen en voedingssupplementen;
 • Overmatige bezorgdheid over lichaamsbeeld en gewicht;
 • Implementatie van extreem strikte diëten (die in geen enkele angstepisode worden gevolgd);
 • Vermijd voedingsmiddelen die als calorierijker worden beschouwd of beperk zelfs een groot deel ervan;
 • Weigering om gedurende lange tijd te eten;
Eating Disorder
© Diana Polekhina/Unsplash
 • Lichamelijke symptomen als gevolg van frequent braken: keelpijn, tanderosie of gele en gevoelige tanden, droge en gebarsten lippen, rode en glanzende ogen;
 • Gastro-oesofageale reflex en andere darmproblemen, zoals irritatie;
 • Frequente uitstapjes naar de badkamer onmiddellijk na elke maaltijd;
 • Frequente gewichtsveranderingen;
 • Schaamte bij het eten of ongemak bij het samen eten in groepen.

Het is belangrijk dat je je realiseert dat symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen en dat het niet verplicht is om iedereen zichtbaar te maken. Bovendien zijn symptomen slechts tekenen die moeten worden beoordeeld door een gespecialiseerd multidisciplinair team. Frequentie van symptomen is wat ook de juiste diagnose van de eetstoornis kan dicteren.

Behandeling van nerveuze boulimia

Nerveuze boulimia kan worden behandeld, maar het moet worden gezien als een levenslange ziekte. Veel mensen worden beter, maar terugvallen komen ook vaak voor als er geen wens is om te verbeteren of als er geen steun is in de naaste kring. Het is belangrijk dat je weet hoe je iemand met een eetstoornis kunt helpen, maar vergeet niet dat professionele hulp essentieel is.

Support System
© Unsplash

In VillaRamadas hebben we een multidisciplinair team gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen. Bent u op zoek naar een behandeling, neem dan contact met ons op zodat wij u kennis kunnen laten maken met onze werkwijze. Stel de kans om je leven te veranderen of mensen in nood te helpen niet uit.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Próximo