A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Werkloosheid en depressie

Werkloosheid en depressie

Partilhar

Werk is een van de manieren om burgerschap uit te oefenen, dus de negatieve effecten van werkloosheid kunnen divers zijn.

De relatie tussen werkloosheid en depressie is bewezen. Veel psychologen zijn van mening dat beroep wordt geassocieerd met de gezondheid van de werknemer, omdat het ook socialisatie, veiligheid, sociale erkenning betekent en het gevoel van controle over zijn leven van de werknemer kan versterken. De afwezigheid van werk en de financiële en sociale beperkingen die in deze situatie worden opgelegd, kunnen dus een directe impact hebben op de emoties van de bevolking.

1. Werkloosheid

Werkloosheid is een zeer hoge risicofactor voor het ontwikkelen van depressie. Naast de financiële en sociale beperkingen die het met zich meebrengt, veroorzaakt werkloosheid negatieve gevoelens die verband houden met afwijzing, schuld, minderwaardigheid en bijgevolg tot isolement, wat de situatie alleen maar erger maakt.

Vanuit een psychologisch perspectief op de effecten van depressie op werklozen, blijkt dat de afwezigheid van werk de achtste belangrijkste bron van stress is van drieënveertig factoren. Dit gevolg is voor een groot deel te wijten aan het gevoel van onvermogen en nutteloosheid van het individu dat waarneemt dat wat hij of zij ook doet, niet in staat zal zijn om de doelen te bereiken / werk te vinden.

Bij het observeren van het schadelijke gedrag veroorzaakt door werkloosheid, wordt opgemerkt dat sommige groepen sociale groepen kunnen meer afbeeldingen van depressie presenteren. Als gevolg van vooroordelen en sociale marginalisering waarmee bepaalde sociale groepen hun hele leven te maken hebben, is de toegang tot en het blijvend blijven tot de arbeidsmarkt moeilijker en kan het een groter risico op ziekte opleveren (vrouwen, ouderen, LGBT, mensen met een handicap, hiv-positief, enz.).

Over het algemeen ervaren werklozen vaak hoge niveaus van depressie, angst, stress en angst, samen met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Werkloosheid leidt dus tot schuldgevoelens, defaitisme, wanhoop en verlies van hoop.

“Anoniem”

“Na een paar jaar zonder werk te hebben kunnen vinden, verviel ik in een enorme staat van verdriet en moedeloosheid, met als eindresultaat een diepe depressie. Ik ging helemaal kapot. De staat van extreme angst en angst waarin ik leefde en die "in mijn borst kneep" en een diepe en constante droefheid vergezeld van immense en lange huilbuien, vaak veroorzaakt door de woede die ik voelde toen ik me realiseerde mijn staat van uitputting en van mijn onmacht tot overwinnen, resulteerde in gevoelens van enorme onzekerheid waardoor ik niets kon doen. Natuurlijk werd deze situatie op een zeer negatieve manier in mijn leven weerspiegeld, niet alleen op werkniveau, maar ook sociaal, familie en zelfs ``liefdevol``, waardoor ik bijna een relatie wilde beëindigen die ik al enkele jaren had , gewoon om mijn maat te verlossen van al mijn verdriet. (...)”.

2. Wat te doen om deze netelige situatie tussen werkloosheid en depressie te overwinnen?

Hoewel het buitengewoon moeilijk is om de werkloosheidssituatie te zien als een kans om de eigen projecten te heroverwegen, kan investeren in een ander gebied of in tijdelijke bezettingsalternatieven een constructieve manier zijn om hiermee om te gaan. Familie of vrienden kunnen helpen om de persoon aan te moedigen zijn potentieel na te streven en zijn inspanningen te erkennen – onthoud dat dit een veelvoorkomende situatie is en dat de persoon zichzelf niet onredelijk de schuld moet geven. Toch klimt de persoon vaak naar een punt waarop hij niet genoeg energie heeft om het alleen te doen, en deskundige hulp kan nodig zijn.

Begrijpen hoe je uit een depressie kunt komen is van cruciaal belang, en het kan op een aantal manieren worden gedaan. Therapie en medicatie worden meestal gecombineerd met: gedragsstrategieën voor de persoon om te leren omgaan met de gevoelens van deze ziekte.

  1. Bouw een ondersteunend netwerk op – praat over gevoelens met familie, vrienden en/of steungroepen;
  2. Verminder stress zoveel mogelijk – vermijd frustratie, negatieve gedachten en schuld- en schaamtegevoelens;
  3. Verbeter de slaaphygiëne – helpt bij het reguleren van de stemming;
  4. Eetgewoonten verbeteren – er zijn voedingsstoffen die essentieel zijn voor het functioneren van de hersenen en die depressie kunnen beïnvloeden;
  5. Leren omgaan met negatieve gedachten – veranderende denkpatronen (bijv. therapie);
  6. Bestrijd uitstelgedrag – stel kleine dagelijkse doelen;
  7. Verhoog op natuurlijke wijze serotonine – door sport (bijv. hardlopen, wandelen, fietsen).

Depressie vereist grote zorg, dus het is belangrijk om alleen rond te houden wat en wie goed voor ons is. Bijvoorbeeld het afsnijden van giftige relaties terwijl je je alleen concentreert op wat je plezier kan brengen. Dit is geen egoïsme, maar zelfzorg. Want om uit een depressie te komen, moet je heel zorgvuldig voor de geestelijke gezondheid zorgen.

“Anoniem”

''Hij gaf me echter niet op en hij liet me niet opgeven... met zijn hulp en die van mijn familie zocht ik hulp bij doktoren, psychiaters, alternatieve therapieën en begon een behandeling met medicijnen ( antidepressiva), die, hoewel ze me een vluchtig gevoel van verbetering gaven, weinig of niets veranderden aan alle angst die ik van binnen voelde. Op een dag, terwijl ik naar het programma "Você na TV" keek, hoorde ik over VillaRamadas en de soorten therapeutische interventies die ze daar deden. Ik hoorde een getuigenis van iemand die perfect beschreef wat ik voelde en hoe hij erin geslaagd was zijn depressieve toestand te overwinnen, vergelijkbaar met de mijne. Als ik me als persoon helemaal "af" voelde, straalde die persoon die daar aan het praten was en die aanvankelijk "zoals ik" was, nu "licht" uit door zijn spraak en constante glimlach, wat weerspiegeld werd in de helderheid van zijn ogen. Terwijl ik haar hoorde spreken, voelde ik een overweldigend verlangen om de gevoelens van positiviteit die ze beschreef te ervaren, ook al dacht ik dat dat nooit zou gebeuren. Ik beëindigde mijn stage bij VillaRamadas, wat voor mij een fantastische ervaring was van verandering, groei en persoonlijke ontwikkeling. Ik heb niet langer de ``hulp`` van antidepressiva nodig om van dag tot dag te leven en ik voel dat, in tegenstelling tot de wanhopige manier waarop ik binnenkwam, ik vandaag ook licht uitstraal en ik geloof dat als ik doe wat ik hier en gebruik de ``tools' die ik hier heb gekregen, ook ik kan een gelukkig leven hebben met iedereen van wie ik hou... één dag tegelijk.``

SAMENVATTING

In de loop der jaren is het duidelijk geworden dat werkloze personen de neiging hebben om hoge niveaus van depressie, angst, somatisatie, angst en stress te ervaren, ook met een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, inactiviteit en sociaal isolement.

Het is belangrijk op te merken dat een gebeurtenis zoals werkloosheid niet dezelfde betekenis of invloed heeft op alle individuen – er zijn duidelijke individuele verschillen in reacties op deze gebeurtenissen. Bij herstel is het dus belangrijk om te begrijpen welke strategieën het meest geschikt zijn voor elk geval.

Praat nu met onsen vertrouw ons. We zijn er zeker van dat we je kunnen helpen.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Próximo