Werk is een van de manieren om burgerschap uit te oefenen, dus de negatieve effecten van werkloosheid kunnen divers zijn.
De relatie tussen werkloosheid en depressie is bewezen. Veel psychologen zijn van mening dat beroep wordt geassocieerd met de gezondheid van de werknemer, omdat het ook socialisatie, veiligheid, sociale erkenning betekent en het gevoel van controle over zijn leven van de werknemer kan versterken. De afwezigheid van werk en de financiële en sociale beperkingen die in deze situatie worden opgelegd, kunnen dus een directe impact hebben op de emoties van de bevolking.
Werkloosheid is een zeer hoge risicofactor voor het ontwikkelen van depressie. Naast de financiële en sociale beperkingen die het met zich meebrengt, veroorzaakt werkloosheid negatieve gevoelens die verband houden met afwijzing, schuld, minderwaardigheid en bijgevolg tot isolement, wat de situatie alleen maar erger maakt.
Vanuit een psychologisch perspectief op de effecten van depressie op werklozen, blijkt dat de afwezigheid van werk de achtste belangrijkste bron van stress is van drieënveertig factoren. Dit gevolg is voor een groot deel te wijten aan het gevoel van onvermogen en nutteloosheid van het individu dat waarneemt dat wat hij of zij ook doet, niet in staat zal zijn om de doelen te bereiken / werk te vinden.
Bij het observeren van het schadelijke gedrag veroorzaakt door werkloosheid, wordt opgemerkt dat sommige groepen sociale groepen kunnen meer afbeeldingen van depressie presenteren. Als gevolg van vooroordelen en sociale marginalisering waarmee bepaalde sociale groepen hun hele leven te maken hebben, is de toegang tot en het blijvend blijven tot de arbeidsmarkt moeilijker en kan het een groter risico op ziekte opleveren (vrouwen, ouderen, LGBT, mensen met een handicap, hiv-positief, enz.).
Over het algemeen ervaren werklozen vaak hoge niveaus van depressie, angst, stress en angst, samen met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Werkloosheid leidt dus tot schuldgevoelens, defaitisme, wanhoop en verlies van hoop.
“Anoniem”
Hoewel het buitengewoon moeilijk is om de werkloosheidssituatie te zien als een kans om de eigen projecten te heroverwegen, kan investeren in een ander gebied of in tijdelijke bezettingsalternatieven een constructieve manier zijn om hiermee om te gaan. Familie of vrienden kunnen helpen om de persoon aan te moedigen zijn potentieel na te streven en zijn inspanningen te erkennen – onthoud dat dit een veelvoorkomende situatie is en dat de persoon zichzelf niet onredelijk de schuld moet geven. Toch klimt de persoon vaak naar een punt waarop hij niet genoeg energie heeft om het alleen te doen, en deskundige hulp kan nodig zijn.
Begrijpen hoe je uit een depressie kunt komen is van cruciaal belang, en het kan op een aantal manieren worden gedaan. Therapie en medicatie worden meestal gecombineerd met: gedragsstrategieën voor de persoon om te leren omgaan met de gevoelens van deze ziekte.
Depressie vereist grote zorg, dus het is belangrijk om alleen rond te houden wat en wie goed voor ons is. Bijvoorbeeld het afsnijden van giftige relaties terwijl je je alleen concentreert op wat je plezier kan brengen. Dit is geen egoïsme, maar zelfzorg. Want om uit een depressie te komen, moet je heel zorgvuldig voor de geestelijke gezondheid zorgen.
“Anoniem”
In de loop der jaren is het duidelijk geworden dat werkloze personen de neiging hebben om hoge niveaus van depressie, angst, somatisatie, angst en stress te ervaren, ook met een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, inactiviteit en sociaal isolement.
Het is belangrijk op te merken dat een gebeurtenis zoals werkloosheid niet dezelfde betekenis of invloed heeft op alle individuen – er zijn duidelijke individuele verschillen in reacties op deze gebeurtenissen. Bij herstel is het dus belangrijk om te begrijpen welke strategieën het meest geschikt zijn voor elk geval.
Praat nu met onsen vertrouw ons. We zijn er zeker van dat we je kunnen helpen.