Depressie en nostalgie worden vaak verward tussen mensen.
Deze verschillen echter vooral in intensiteit en bijbehorende gevolgen. Maar hoe worden ze tenslotte onderscheiden?
Lista de Conteúdos
Wat zijn de verschillen tussen nostalgie en depressie?
Nostalgie kan worden gedefinieerd als “de vreugde om verdrietig te zijn” en wordt vaak geassocieerd met heimwee. Daarom wordt het gekenmerkt doordat het van voorbijgaande aard is en het normale leven van de persoon niet verstoort.
Depressie daarentegen is een toestand van diepe droefheid, een gevoel van leegte en een verlies van interesse en motivatie, zelfs voor iets dat voorheen werd gebruikt om van te genieten. Het kan ontstaan door een meer negatieve gebeurtenis die op tijd is gebeurd, of het kan een chronische staat van ontevredenheid met het leven zijn. Beetje bij beetje verliest het zijn kleur en raakt de wil om te leven op een dwaalspoor. Van hieruit sluit de persoon zich gemakkelijk in zichzelf op, liefst op een donkere plek, met een inert lichaam op een bed, geïsoleerd van een wereld die hem in zijn ogen doet lijden. Het kan een afweermechanisme zijn als een manier om te ontsnappen aan complexere realiteiten, een symptoom van onderdrukte woede of een neiging om gewoon de negatieve kant van alles te zien.
Niet! Depressie schaadt verschillende gebieden van uw leven, waaronder uw eigen functioneren. Dat wil zeggen, het vervormt gedachten, verandert houdingen en beïnvloedt het lichaam, waardoor het vermoeider wordt en de slaap en het dieet van de persoon uit balans raken.
Op het gebied van studie of werk komt je productiviteit in het gedrang en is het gebrek aan motivatie duidelijk. Depressieve patiënten geven niet langer om hun uiterlijk, ze hebben meer moeite met het reageren op prikkels en plotselinge en krampachtige huilbuien, zonder duidelijke reden, worden onderdeel van de routine. Beslissingen worden een hele zware last, het gevoel voor humor verdwijnt en foutieve ideeën – die voor hem onweerlegbare waarheden zijn – over zichzelf winnen terrein. Gebrek aan geheugen, angst, een zekere misselijkheid van het leven, apathie, prikkelbaarheid, schuldgevoel, hopeloosheid, leegte, angst en schuldgevoelens zijn transversale kenmerken van elke depressie, ongeacht het type depressie: endogeen, exogeen, postpartum, onder andere.
Er zijn verschillende manieren om jezelf uit te drukken, en het kan zich op een meer subtiele of agressieve manier ontwikkelen, met meer of minder duur en intensiteit. Alle depressieve patiënten delen echter dezelfde neiging tot isolement en de overtuiging dat het niemand iets kan schelen en dat de wereld beter af zou zijn zonder hen. Het lijden dat daarmee gepaard gaat, kan zo grote proporties aannemen dat de persoon zich niet meer in staat voelt te blijven bestaan. Daarom – en statistieken liegen er niet om – zijn er in een groot percentage van voltooide of poging tot zelfmoord, duidelijke tekenen van depressie. Destructieve houdingen zijn een logisch gevolg van degenen die vinden dat ze het niet verdienen om te leven.
Hoe boeiend het ook is, depressie is geen levenslange ziekte, het is gewoon een ziekte die kan worden behandeld, zodat je niet het laatste woord hebt.
Als u zich herkent in wat is beschreven, of iemand kent die deze symptomen kan hebben, neem dan contact met ons op.