A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Depressie versus angst: gemeenschappelijke factoren en verschillen

Depressie versus angst: gemeenschappelijke factoren en verschillen

Partilhar

Depressie en angst zijn psychische stoornissendie, hoewel verschillend, een relatie met elkaar hebben. Zowel angst als depressie kunnen naast andere psychische aandoeningen bestaan ​​of tegelijkertijd aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om het verschil tussen de twee te begrijpen.

Hoewel depressie een toestand van diepe droefheid is die vaak ontstaat als gevolg van externe factoren, maar ook verband kan houden met interne factoren, wordt angst geassocieerd met een toestand van overmatige zorgen.

Het verschijnen van de ene samen met de diagnose van de andere is vaak synoniem met een gebrek aan vroege diagnose en adequate behandeling voor de persoon. Om u te helpen beter te begrijpen wat elke psychische stoornis is, verduidelijkt VillaRamadas elke term en welke verschillen er werkelijk zijn.

Lista de Conteúdos

Wat is depressie?

Depression
Depression impairs any individual's thoughts, behaviors, body and well-being. © cferdophotography/Unsplash

“Een staat van diepe droefheid, een gevoel van leegte en verlies van interesse en motivatie, zelfs voor iets waar je vroeger van genoot”, depressie is een psychische stoornis. Met een grote psychologische impact kan dit type stoornis zich uiteindelijk uiten in lichamelijke klachten.

Wat is angst?

Dit is ook een aandoening die tot uiting kan komen in fysieke en/of psychische symptomen, angst is een toestand van overmatige zorgen. Dit soort gedrag, van extrapolatie van gebeurtenissen en het creëren van toekomstscenario’s, laat de ervaring van het heden niet toe en vertegenwoordigt eenconstante zorg op mentaal niveau.

Anxiety
© Uday Mittal/Unsplash

Angst, als een psychische stoornis, wordt gekenmerkt door intense en langdurige episodes. Bijgevolg belemmert deze overmatige bezorgdheid het dagelijks gedrag en leidt soms totsociale ontwrichting en zelfisolatie.

Kunnen depressie en angst naast elkaar bestaan?

Ja. Hoewel het ene niet synoniem is met het bestaan ​​van het andere, is het mogelijk dat deze twee psychische stoornissen naast elkaar bestaan. Omdat het psychische stoornissen zijn, is het belangrijk dat ze goed worden gediagnosticeerd en gedifferentieerd, omdat de behandeling kan verschillen.

Maar depressie kan samengaan met een eerdere angststoornis. Het feit dat de laatste gevallen van zelfisolatie versterkt als gevolg van constante buitensporige zorgen over wat er gaat gebeuren, kan leiden tot depressie. Zelfisolatie en ‘in jezelf opgaan’ kunnen de negatieve gedachten die kenmerkend zijn voor depressie versterken.

Depressie versus angst: de grootste verschillen

Hoewel de twee met elkaar verbonden zijn, hebben depressie en angst enkele verschillen. Als het onderscheid op psychologisch niveau moeilijk is, zijn het vaak defysieke symptomen die helpen om ze te onderscheiden.

Angst kan worden gekenmerkt door de aanwezigheid van verschillende zichtbare fysieke symptomen zoals,

 • Tachycardie (verhoogde hartslag);
 • Maagcontractie (dat gevoel van knoop in de maag);
 • Angst of paniekgevoel zonder reden;
 • Moeite met ademhalen;
 • Misselijkheid of braken;
 • Duizeligheid;
 • Droge mond;
 • Spierspanning.

Het kan ook op gedragsniveau tot uiting komen door prikkelbaarheid, nagelbijten, spanning in de kaken, enz., en op cognitief niveau kan het leiden tot slapeloosheid, concentratieproblemen, geheugenveranderingen, enz.

Depressie
© M.T. Elgassier/Unsplash

Bij depressie kunnen symptomen zoals,

 • Chronische vermoeidheid;
 • Slapeloosheid of hypersomnie;
 • Frequente gewichtsschommelingen.

Behandeling voor depressie en angst

Depressie en angst zijn psychische stoornissen en worden in sommige gevallen als ernstig beschouwd. Het is dus absoluut noodzakelijk dat voordat de behandeling wordt gestart, de juiste diagnose wordt gesteld door een specialist.

Dejuiste diagnose en de bereidheid van de persoon in kwestie om behandeld te worden, zullen de meest geschikte vorm van behandeling bepalen. Door gedragsveranderingen moet elke behandeling voor dit soort aandoeningen samen met een multidisciplinair team worden uitgevoerd. Het proces is uniek en aangepast zodat de balans van de geestelijke gezondheid wordt hersteld.

Treatment Support
© Priscilla Du Preez / Unsplash

Het team van VillaRamadas heeft specialisten voor de behandeling van depressie en angst. Neem bij levensveranderende programma’s contact met ons op voor meer informatie over onze deskundige hulpmethoden.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *