A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Depressie en eten: is het gerelateerd aan eetstoornissen?

Depressie en eten: is het gerelateerd aan eetstoornissen?

Partilhar

Eetstoornissen zijn meestal gebaseerd op het bestaan ​​van psychische problemen. In die zin is het normaal om een ​​verband te leggen tussen voeding, dit soort aandoeningen en de geestelijke gezondheid.

Vandaag onderzoeken we hoe voedsel het mentale evenwicht kan beïnvloeden en in het bijzonder hoe het een klinisch beeld van depressie kan remmen of versterken. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat voedsel alleen niet de enige manier is om depressie te voorkomen. Het is ook geen remedie, maar, zoals in veel andere situaties, is het een middel om de algemene kwaliteit van leven te verhogen en zo een groter fysiek of psychisch welzijn te vergroten.

Lista de Conteúdos

De kwaliteit van eten

Ja, de kwaliteit van voedsel is essentieel voor de behandeling van depressies en andere psychische stoornissen. Voedingstekorten kunnen bijdragen aan een grotere kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen. Nutritionele neurowetenschap heeft steeds meer duidelijk gemaakt dat voedingsfactoren echt verband houden met menselijke gedachten, gedragingen en emoties.

Een kenmerk dat is waargenomen in de voeding van patiënten met psychische stoornissen is het tekort aan essentiële vitamines, mineralen en vetzuren zoals omega-3. Op hun beurt werd uit de onderzochte voedingsgroepen opgemerkt dat een dieet dat rijker is aan suikers en vlees de ontwikkeling van psychische stoornissen kan versterken.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat dagelijkse supplementen van essentiële voedingsstoffen (zoals aminozuren) vaak effectief zijn in het verminderen van de symptomen van patiënten met psychische stoornissen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze suppletie alleen mag worden geanalyseerd en voorgeschreven door gekwalificeerde gezondheidswerkers.

Balanced diet
A balanced diet doesn't necessarily need to eliminate all sugars, but it does need to focus more on natural foods that have more vitamins and are beneficial to the mind © Dan Gold/Unsplash

Een dieet rijk aan suikers leidt bijvoorbeeld tot een normale gewichtstoename, wat op zijn beurt kan leiden tot problemen met het gevoel van eigenwaarde en relaties met anderen. Deze problemen zijn vaak de voorbode van het ontwikkelen van anorexia, boulimia nervosa of andere eetstoornissen. Daarom is het belangrijk om van jongs af aan op te voeden voor een evenwichtige en gevarieerde voeding.

Kan voedsel depressie echt bestrijden?

Reflecteer met ons mee. Heb je je ooit down gevoeld en alleen maar hunkert naar minder gezond voedsel (bijv. snoep, fastfood, bewerkte voedingsmiddelen, enz.)? Ieder mens heeft dit meegemaakt en kan begrijpen dat we juist op het moment dat we ons op ons dieptepunt bevinden of op momenten van grotere onbalans in ons leven de neiging hebben om op zoek te gaan naar een minder gezond voedingspatroon. Als we op onze beurt beter met onszelf zijn, hebben we de neiging om meer controle te hebben over onze voedingskeuzes en kiezen we voor gezonder eten.

Sommige onderzoeken hebben zelfs vastgesteld dat een gezond voedingspatroon gepaard kan gaan met een lager risico op het ontwikkelen van depressie. We kunnen echter niet zeggen dat er een wonderdieet of specifieke voedingsmiddelen zijn die bijdragen aan de bestrijding van depressie. Sommige eetplannen of zelfs voedingsmiddelen kunnen echter verlichting bieden van bepaalde symptomen, bijvoorbeeld om de stemming te verbeteren. Dus een gezond dieet kan helpen als onderdeel van de algehele behandeling.

Balanced Diet Juice
© Nature Zen/Unsplash

Het volgen van een uitgebalanceerd dieet is de eerste stap naar een meer evenwichtige geestelijke gezondheid. De inname van voedingsmiddelen die het menselijk lichaam helpen (wat niet het geval is bij bijvoorbeeld overtollige suikers), zal leiden tot ontmoediging en energieverlies kan geen probleem meer zijn en voorkomt daarmee de neiging om alledaagse taken of relaties te vermijden met anderen in sociale situaties.

Hoe versterkt een eetstoornis depressie?

Hoewel een diagnose van een eetstoornis, of het nu gaat om anorexia, boulimia, eetaanvallen, niet per se op een depressie hoeft te wijzen, is het bekend dat dit een van de gevolgen kan zijn.

Depression Eating Disorder
© Annie Spratt/Unsplash

Een eetstoornis kan een trigger zijn voor depressie door de manier waarop het de betrokkene treft. Dat wil zeggen dat iemand die met eetproblemen te maken heeft, zichzelf meer zal beschermen om negatieve opmerkingen over zichzelf te vermijden. Tegelijkertijd heeft iemand met een eetstoornis vaak een beeld van zichzelf dat niet noodzakelijk overeenstemt met de werkelijkheid. Dientengevolge zullen dit soort acties ervoor zorgen dat isolement werkelijkheid wordt en depressie kan ontstaan ​​vanwege de overtuiging dat niemand uw situatie begrijpt.

Wat te doen als er sprake is van depressie en eetstoornissen?

De sleutel tot het behandelen van een eetstoornis die gepaard gaat met depressie is in eerste instantie te erkennen dat geen van beide meer of minder belangrijk is en dat beide gelijktijdig moeten worden behandeld. Er is echter een belangrijke factor om rekening mee te houden. Als de fysieke impact van de eetstoornis extreem ernstig is, tot het punt van medisch onstabiel zijn, moet de patiënt eerst worden opgenomen voor medische stabilisatie.

Na medische stabilisatie, en omdat het twee verschillende diagnoses zijn, behandeling moet samen worden bedacht. Als we aan de twee ziekten samen denken, realiseren we ons dat: depressie wordt gekenmerkt door de afwezigheid van plezier, welzijn en gebrek aan energie en terugkerende vermoeidheid, en dat dit vele malen met voedsel kan worden bestreden. Maar als het dieet ook tekortschiet, wat bij elke eetstoornis het geval is, is het normaal dat het lichaam negatief reageert op zijn omgeving.

Therapy
© Timur Weber/Pexels

Om deze redenen is het gelijktijdig bestaan ​​van een depressie en een eetstoornis weer een reden om de behandeling altijd met een multidisciplinair team uit te voeren. Bij VillaRamadas houden onze behandelingen altijd rekening met dit aspect. De weg naar behandeling is reëel zolang het samenwerkt en in meerdere opzichten.

 

Als je iemand kent die worstelt met een depressie en/of een eetstoornis, schroom dan niet om diegene aan te moedigen hulp te zoeken. Praat met ons om erachter te komen hoe we kunnen helpen, en om iedereen te helpen die een extra duwtje in de rug nodig heeft om hun leven te veranderen.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *