A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Depressie bij kinderen of in de adolescentie. Wat is het, symptomen en behandeling

Depressie bij kinderen of in de adolescentie. Wat is het, symptomen en behandeling

Partilhar

Omdat het een psychische stoornis is, is depressie meer dan een gemoedstoestand van diepe droefheid. Omdat het een uitgebreid klinisch beeld is, zijn er verschillende soorten depressie en manieren om ermee om te gaan.

Depressie bij kinderen, waar nog weinig over wordt gesproken, is een realiteit en treft blijkbaar zowel jongens als meisjes. Op leeftijden die dichter bij de volwassenheid liggen, is er een overwicht van vrouwelijke patiënten.

Het kan verschijnen tijdens de kindertijd en zelfs de adolescentie, depressie moet serieus, zo reëel en zo snel mogelijk worden aangepakt. Zoals in alle gevallen kunnen de symptomen bij kinderen verschillen en daarom legt VillaRamadas deze aandoening wat beter uit. Let op tekenen, maar vergeet nooit dat de juiste diagnose gesteld moet worden met een gespecialiseerd team. Alleen dan kun je mensen in nood echt helpen.

Lista de Conteúdos

Wat is depressie bij kinderen of adolescenten?

Teenager Depression
© Pexels

Depressie in de kindertijd of adolescentie is, net als elke vorm van depressie, een mentale stoornis. Het niet hebben van een specifieke minimumleeftijd voor het ontstaan ​​ervan, indien aanwezig in de kindertijd, dit type ziekte heeft een ernstige impact op de groei en ontwikkeling van het kind. Het is belangrijk dat het wordt herkend zodat de behandeling op het juiste moment komt.

Net als bij volwassenen gaat depressie bij kinderen of adolescenten vooral gepaard met stemmingswisselingen en problemen met het gevoel van eigenwaarde. Wanneer het echter tijdens de kindertijd verschijnt, is het klinische beeld mogelijk niet beperkt tot stemmingswisselingen. Kinderen zijn zich mogelijk niet volledig bewust van hun gevoelens en emoties of kunnen deze niet verbaal uiten. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan non-verbale communicatie, namelijk je gebaren, je lichaamshouding, je gezichtsuitdrukking en uiterlijk.

Symptomen van depressie bij kinderen of tieners

Zoals bij veel kinderziektes, kunnen de symptomen van depressie worden verward met verschillende problemen en daarom: je moet nooit naar een symptoom kijken als een zekerheid voor de diagnose van kinderdepressie. Het is in ieder geval ontzettend belangrijk dat je op de signalen let, maar dat het een deskundige is om de juiste diagnose te stellen.

In het geval van depressie bij kinderen worden de symptomen vaak verward met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Maar er is iets waarmee rekening kan worden gehouden, dat kan helpen om ze te onderscheiden – het bestaan ​​van een traumatische gebeurtenis (bijvoorbeeld scheidingen, verlating, ziekte of overlijden van een naaste).

Kid Crying
The symptoms of childhood depression should be recognized by their persistence, as they are easily confused with normal child behavior. © Zahra Amiri/Unsplash

Hieronder sommen we enkele van de meest voorkomende symptomen op bij een kinderdepressie:

 • Stemmingswisselingen, met een neiging tot prikkelbaarheid of frequent huilen;
 • Veranderingen in slaappatroon;
 • Veranderingen in eetlust;
 • Regressie in sommige gewoonten (bijv. urine- of fecale incontinentie na niet langer gebruik van de luier);
 • Laag zelfbeeld en schuldgevoelens zonder reden;
 • Gebrek aan energie;
 • Gebrek aan concentratie bij dagelijkse activiteiten;
 • Verlies van interesse in spelen;
 • Sociaal isolement, vooral op school;
 • Daling in schoolprestaties;
 • Psychomotorische agitatie;
 • Klacht van frequente pijn in verschillende delen van het lichaam.

Ja, het zijn symptomen die enigszins breed zijn en die kunnen worden verward met normale momenten voor een kind, maar men moet zich bewust zijn van hun frequentie. Als u merkt dat er terugkerende en aanhoudende symptomen zijn (langer dan 2 weken), moet u een kinderpsychiater raadplegen voor een beoordeling van uw psychische gezondheidstoestand.

Oorzaken voor depressieve toestand

Zoals we eerder vermeldden, kan de oorzaak van de depressieve toestand van een kind of adolescent komen van een traumatische situatie (of op zijn minst als zodanig ervaren door het kind of de adolescent). Alleen al de verandering van school of huis kan depressie bij kinderen veroorzaken.

Bullying
Bullying in a school situation can also potentiate a child's depressive state. This often omits the situation with the family © Mikhail Nilov/Pexels

Depressie in de kindertijd of adolescentie kan ontstaan ​​door slechts een enkele gebeurtenis, maar kan ook het gevolg zijn van een reeks van verschillende situaties. Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat, zoals bij volwassenen, genetica in sommige gevallen enige invloed kan hebben op de ontwikkeling van depressie bij kinderen. We zijn echter van mening dat deze factor meer impact kan hebben als hij ook wordt geassocieerd met omgevingsfactoren.

Depressie bij kinderen kan dus multifactorieel zijn:

 • Genetische factoren;
 • Biologische factoren;
 • Cognitieve factoren;
 • Psychosociale factoren.

Diagnose en behandeling

De diagnose kinderdepressie moet altijd worden gesteld door een specialist en met behulp van verschillende psychologische tests. De meest voorkomende, gezien de leeftijd en het gebrek aan vermogen van kinderen om zich in woorden uit te drukken op dezelfde manier als volwassenen, zijntekeningen. Soms is het de manier waarop kinderen communiceren dat er iets mis met hen is.

Wat de behandeling betreft, kan individuele psychotherapie, namelijk het gebruik van Cognitieve Gedragstherapie, tot de mogelijkheden behoren. In combinatie met de tussenkomst van het gezin en, indien nodig, van de school of een andere entiteit van het dagelijkse leven van het kind, biedt dit type behandeling gunstige resultaten voor het kind.

Kids
Tijdens de behandeling van depressie in de kindertijd of adolescentie is het belangrijk om sociale relaties met andere kinderen of adolescenten van dezelfde leeftijd te blijven stimuleren. © Charlein Gracia/Unsplash

In sommige gevallen, die als ernstiger worden beschouwd, kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken om de symptomen te verlichten.

Er is geen vaste periode voor de behandeling van depressie in de kindertijd of adolescentie. De follow-up moet regelmatig zijn, maar kan variëren van maanden tot jaren, afhankelijk van de ernst van de depressie in kwestie. Bij dit traject horen altijd een kinderarts, een psycholoog en een psychiater die samen met ouders en leerkrachten de voorwaarden scheppen voor een goede ontwikkeling van het kind.

Hoe om te gaan met het kind/de tiener?

De eerste stap is om depressie te herkennen wanneer deze bestaat. Met de juiste diagnose en een team gespecialiseerd in behandeling, is het ook aan ouders, familieleden en leerkrachten om te helpen. Ondersteuning is essentieel en u moet:

 • Respecteer het kind of de tiener en toon begrip voor hun gevoelens;
 • Het kind of de tiener prijzen voor kleine daden en gematigd zijn in berispingen (in het bijzonder in het bijzijn van andere kinderen of adolescenten);
 • Moedig het hervatten van activiteiten aan, zonder druk;
 • Stimuleer situaties van sociale interactie en vermijd momenten van isolatie.

Het is erg belangrijk om professionele hulp te zoeken bij vermoedens van depressie bij kinderen of adolescenten. Je ogen sluiten voor een dergelijke situatie kan in de toekomst ernstigere gevolgen hebben, wat kan leiden tot ernstige depressies, middelenmisbruik en andere psychische problemen. Het is ook noodzakelijk om zelfmoord te overwegen in de kindertijd of adolescentie, die het gevolg kan zijn van een depressie. We hebben de tools om dit soort gevallen te helpen (vanaf 14 jaar). Als je hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *