A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Burnout, het gevolg van overwerk

Burnout, het gevolg van overwerk

Partilhar

Een van de meest besproken psychische stoornissen van vandaag, en die bekendheid kreeg in de samenleving nog vóór de problemen die tijdens de pandemie aan het licht kwamen, burnout syndroom is tegenwoordig een realiteit.

Kan worden verward met depressie, het is een soort stoornis die rechtstreeks verband houdt met werk en de dagelijkse druk ervan, waarbij geen leeftijd, geslacht of zelfs beroep wordt gekozen.

In dit artikel legt VillaRamadas uit wat burn-out is, met welke symptomen je rekening moet houden en hoe je weet of je een burn-out of depressie hebt.

Lista de Conteúdos

Wat is burnout?

Als we losjes vertalen burnout, het betekent “branden tot het einde”. Als we dit idee overzetten naar de realiteit van iemand met een burn-out, dan zie je het resultaat van iemand die zijn werk tot het uiterste en lieten zich daardoor beïnvloeden totdat ze niet meer volledig functioneel waren.

Burnout Pressure
© Mikhail Nilov/Pexels

Bur-out, of burnout syndroom, is een toestand van emotionele en fysieke uitputting.Het wordt meestal geassocieerd met overmatige stress op het werk gedurende een lange periode.

Dit syndroom kan het gevolg zijn van verschillende factoren. Van de meest voorkomende zijn:

 • werk overbelasting;
 • tegenstrijdige eisen;
 • slecht tijdbeheer;
 • gebrek aan teamondersteuning;
 • intimidatie of verbaal geweld op de werkplek;
 • giftige omgeving;
 • gebrek aan erkenning van het ontwikkelde werk;
 • slechte omstandigheden in de werkruimte.

Het is in wezen dereactie van het lichaam op langdurige of chronische stress.

Burnout of depressie?

Aangezien burn-out mentale uitputting veroorzaakt, kan de diagnose vaak worden aangezien voor een begin van depressie. Daarom moet de evaluatie in elk geval worden uitgevoerd met een team dat gespecialiseerd is in het evalueren van deze klinische aandoeningen.

work stress
© Pexels

Het belang van dit onderscheid betreft niet alleen de juiste diagnose, maar ook de juiste behandeling. We laten echter het voorbehoud achter dat de diagnose burnout de ontwikkeling van depressie niet uitsluit.Het hangt af van elk geval.

Maar om het wat beter te verduidelijken, kunnen we zeggen dat de eerste stap om burnout te onderscheiden van depressie is het veranderen van de routine. Als de persoon die een burnout voelt, wordt verwijderd uit de situatie die hem meer angst en stress geeft, en zijn toestand verbetert, kan dit een teken van burnout zijn. Depressie daarentegen is een psychologische aandoening die zich in de loop van de tijd uitbreidt en niet verbetert door alleen de bron van stress te veranderen, waarvoor behandeling nodig is.

Het is belangrijk om te proberen de bron van stress te elimineren en te kijken of u zich beter voelt. Als u zich bijvoorbeeld doordeweeks gestrest voelt, maar u zich in het weekend ontspannen voelt, is de kans groot dat u opgebrand raakt.

Hoe herken je de symptomen van burn-out?

Net als veel andere psychische stoornissen kan burnout ookgedragssymptomen, veranderingen in houding en lichaamshandelingen omvatten.

Lack Work Interest
The sudden lack of interest in work is related to a change in attitude that may indicate the beginning of the burnout syndrome © Andrea Piacquadio/Pexels

Burnout syndroom kan worden aangetoond door:

 • Veranderingen in houding: minder enthousiasme voor activiteiten die je tot nu toe leuk vond, gebrek aan professionele inzet en effectiviteit door gebrek aan motivatie en gebrek aan prestatie, enz.;
 • Gedragsveranderingen: isolatie, verhoogde agressie, toegenomen consumptie of misbruik van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, enz.;
 • Fysieke factoren: kortademigheid, snelle hartslag, hypertensie, spierspanning, gastro-intestinale problemen, migraine, slapeloosheid, verandering in eetlust, enz.;
 • Emotionele factoren: verdriet, apathie, woede, verlies van emotionele controle, angst, enz.;
 • Cognitieve factoren: problemen met concentratie en geheugen, enz.

Hoe burnout te behandelen?

Voordat we het over behandeling hebben, is het belangrijk om te benadrukken dat, hoewel burn-out een psychologisch syndroom is, het in de meeste gevallen voorkomen kan worden. Als een klinische aandoening die is afgeleid van arbeidsomstandigheden, is dit echt de eerste stap naar het verkleinen van de kans op diagnose: verbetering van de omstandigheden en kwaliteit van leven op het werk.

Vacation
Holidays have a reason for being in a work context. If they weren't important, they wouldn't be mandatory. It is important for the body and mind to switch off in addition to non-work hours so that there is mental rest. Vacation is your right as a worker and you should use it for your own sanity © Wendy Hero/Pexels

Wanneer een persoon echter al een staat van burn-out heeft bereikt, zijn er behandelingen die kunnen helpen om weer normaal te worden. De eerste actie kan zijn om je tijdelijk terug te trekken uit de omgeving/situatie die overmatige stress en mentale uitputting veroorzaakt. Daarna kan een effectieve behandeling een reorganisatie op het werk inhouden of, in extreme gevallen, een definitieve terugtrekking, voor het welzijn van de persoon.

Tegelijkertijd is het belangrijk om de nadruk te leggen op het beoefenen van ontspannende activiteiten, zoals yoga of meditatie, evenals op regelmatige lichaamsbeweging.

Bij VillaRamadas hebben we een gespecialiseerd professioneel team om u te helpen. Wacht niet tot de situatie erger wordt. Als u tekenen voelt dat u mogelijk een burnout syndroom ontwikkelt, neem dan contact met ons op. Stel een mogelijke diagnose niet uit.Als je iemand kent die misschien hulp nodig heeft, moedig hem dan aan om iets te zeggen. Burnout is misschien wel het begin van een ernstiger depressie.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Próximo