A CARREGAR

Escreva para Pesquisar

Ziekten veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik

Ziekten veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik

Partilhar

Alcohol is een legale drug en voor velen gemakkelijk toegankelijk. Alcohol kan de vijand zijn van een evenwichtig leven. Omdat alcohol snel een afhankelijkheid kan worden als gevolg van overmatige en continue consumptie, kan het verwoestende gevolgen hebben voor een persoon.

Het is belangrijk op te merken dat de belangrijkste gevolgen van alcoholgebruik zich op verschillende manieren en met verschillende contouren in het persoonlijke leven van het individu manifesteren. Naast de gevolgen voor gezinsrelaties, kan overmatig alcoholgebruik slechts het begin zijn voor het ontstaan ​​van psychische stoornissen, maar ook lichamelijke ziekten.

Daarom zal VillaRamadas in dit artikel de gevaren van alcoholafhankelijkheid benadrukken in termen van fysieke/mentale gezondheid. Maak kennis met de belangrijkste ziekten die worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik – ze komen niet allemaal voor bij een bepaald individu, maar de kans daarop is groot.

En vergeet niet dat als je dit onderwerp beter begrijpt, je beter voorbereid bent om preventieve acties te ondernemen, zoals het aanmoedigen van professionele hulp.

Lista de Conteúdos

De gevolgen van overmatig alcoholgebruik

Van overmatig alcoholgebruik is bekend dat het vatbaar is voor leverbeschadiging. Maar dit is niet het enige gevolg! Naast leverziekten is alcoholverslaving een trigger van verschillende soorten ziekten, waaronder sommige soorten kanker.

Alcohol Consumption
© Polina Tankilevitch / Pexels

Alcohol kan het risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker verhogen: mond, slokdarm, pancreas, zelfs de darm en borst.

Op het gebied van ziekten veroorzaakt door alcohol verdeelt VillaRamadas het onderwerp in vijf centrale groepen, die verschillende soorten pathologieën omvatten.

Gastro-intestinale ziekten

Het menselijk lichaam is in staat afweermechanismen te ontwikkelen tegen organismen die schadelijk zijn voor het systeem, maar wanneer overmaat aan de orde van de dag is, begint het organisme zelf te falen. Als we het hebben over overmatig alcoholgebruik, zijn de meest voorkomende lichamelijke ziekten gastro-intestinaal, inclusief die welke verband houden met de lever, het orgaan dat verantwoordelijk is voor het ‘reinigen’ van ons lichaam.

Alcohol
Excessive consumption of alcohol, combined with poor nutrition, once drinking becomes the 'food' of choice, creates a chain of negative body reactions © Austin Loveing/Unsplash

Als we het hebben over overmatig alcoholgebruik, zijn de meest voorkomende lichamelijke ziekten gastro-intestinaal, inclusief die welke verband houden met de lever, het orgaan dat verantwoordelijk is voor het ‘reinigen’ van ons lichaam. De meest voorkomende ziekten in dit gebied zijn:

 • Zweren;
 • Slokdarmvarices;
 • Gastritis;
 • Leversteatose (vet in de lever);
 • Alcoholische hepatitis (degeneratie van de lever en beschouwd als pre-cirrose);
 • Pancreatitis;
 • Cirrose (beschouwd als een van de ergste gevolgen van alcoholisme).

Neuromusculaire ziekten

Een overdreven alcoholconsumptie op een bepaald moment heeft gevolgen op psychisch en fysiek vlak, dus continu consumeren is niet anders. De constante aanwezigheid van alcohol in het systeem heeft invloed op de hersenen en de manier waarop ze het lichaam aansturen. In dit geval, wanneer de impact neurologisch begint te worden, wordt dit motorisch weerspiegeld in:

 • Krampen;
 • Verlies van spierkracht;
 • Doof gevoel;
 • Gebrek aan coordinatie.
Alcohol Consequences
© Ben Hershey/Unsplash

Hart-en vaatziekten

Door het lichaam op scherp te zetten vanwege overmatige consumptie van een schadelijke stof, komt het individu in een staat van groter risico op hart- en vaatziekten. Met het begin van het falen van sommige organen, zoals de lever, voelt het lichaam het en begint het niet om te gaan met veranderingen in bloed, vitamines en cholesterol of vet. Van deze problemen zijn de meest voorkomende:

 • Hypertensie;
 • Aritmieën;
 • Infarct;
 • Trombose.

Seksuele ziekten

Hoewel ze niet het meest genoemd worden als het over de gevolgen van alcohol gaat, zijn seksuele aandoeningen ook een realiteit. In deze gevallen zijn deze een gevolg van zenuwbeschadiging. Met enkele verschillen tussen mannen en vrouwen kan alcoholafhankelijkheid leiden tot:

 • Verminderd libido;
 • Voortijdige ejaculatie;
 • Erectiestoornissen;
 • Onregelmatige menstruatie;
 • Onvruchtbaarheid.

Psychische aandoening

Vanwege het onderdrukkende effect op het centrale zenuwstelsel beïnvloedt de continue en overmatige consumptie van alcohol de chemische reacties van de hersenen. Zo blijkt de neiging die bestaat voor de ontwikkeling van psychische stoornissen hoog te zijn.

Dependency effects
© Kat Smith/Pexels

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat alcoholafhankelijkheid in sommige gevallen ontstaat op basis van een soort psychische stoornis.Het individu gebruikt bijvoorbeeld een medicijn om een ​​bepaalde situatie te vergeten.

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot:

 • Depressie – gewichtsverandering, slaapstoornissen, vermoeidheid, verlies van energie, negatieve gedachten, naast andere symptomen;
 • Dementie – het geheugen van de verslaafde kan worden beïnvloed door de werking van alcohol in het lichaam, maar is in veel gevallen ook te wijten aan een gebrek aan vitamine B1. Hoewel u een proces van herstel van een verslaving kunt starten zonder consumptie, kan dementie na behandeling steeds erger worden en langdurig aanhouden, waardoor medische interventie en neuropsychologische revalidatie noodzakelijk wordt;
 • Psychose – Hallucinaties en waanideeën kunnen zonder logica ontstaan ​​als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Dit soort verstoring verschilt van geval tot geval.

Hoewel volgens WHO, geen enkel patroon van alcoholgebruik is volledig veilig, om te worden geconsumeerd, moet het op een gematigde manier worden gedaan. Se sentir que apresenta tekenen die erop kunnen wijzen dat u een afhankelijkheid ontwikkelt, of als u al symptomen bespeurt in uw leven of dat van iemand die dicht bij u staat, vraag om hulp.

Bij VillaRamadas hebben we een multidisciplinair team dat gespecialiseerd is in de behandeling van alcoholafhankelijkheid. Praat met ons en leer meer over ons interventiemodel en hoe we u kunnen helpen terug te keren naar een evenwichtiger leven.

Tags:

Você também poderá gostar

Deixe um Comentário

Your email address will not be published. Required fields are marked *