Dat de mens uiterst complex is weten we allemaal; maar dat geldt ook voor ons dagelijks leven.
Al was het alleen maar vanwege het aantal beslissingen dat we elke dag moeten nemen– van het kiezen van welke kleding we zullen dragen op een regenachtige decemberdag tot de complexe beslissing om wel of niet een baanaanbieding in een onbekende stad aan te nemen.
Gewoonten maken deel uit van ongeveer 40% van onze dag. Met andere woorden, we brengen bijna de helft van onze tijd door op de “automatische piloot”, beslissingen nemen op basis van ideeën die al in ons onbewuste zijn vastgelegd. Een gewoonte is dus iets dat we ‘zonder na te denken’ doen, bijna automatisch en vaak.
Bewust zijn van de ontwikkeling van minder positieve gewoonten maakt het niet gemakkelijker om te veranderen alleen omdat ze ons schaden. We kunnen het herkennen, maar we zijn er zo aan gewend dat het moeilijk wordt om te veranderen, vooral als het onze dagelijkse routine betreft. Verandering is kostbaar, want wat we ons hele leven hebben gedaan of wat we hebben gedaan, is ingebakken en is onze comfortzone geworden – die niet altijd degene is die ons brengt wat we echt willen, noch laat het ons zien wat we zouden kunnen hebben als je er vanaf komt.
We kunnen ons vaak gemotiveerd voelen om te veranderen omdat we een verhaal over transformatie horen of lezen dat van de ene op de andere dag lijkt te zijn gebeurd. We kennen echter niet het pad dat de persoon heeft afgelegd om verandering te bereiken. We kunnen één ding zeggen: de persoon realiseert zich hoe hij gewoonten kan veranderen die niet hebben bijgedragen aan hun persoonlijke en professionele groei.
Er zijn twee belangrijke vragen waarmee u rekening moet houden wanneer u besluit een schadelijke gewoonte achter u te laten, of het nu gaat om afvallen of stoppen met drinken: hoe en waarom.
Hoe – hier brengen we de wilskracht en andere bronnen van steun (vrienden, collega’s en iedereen die hetzelfde probleem heeft doorgemaakt waarmee we worstelden) samen, evenals alle andere hulpmiddelen en bronnen die we kunnen vinden (boeken, plannen voor oefeningen, therapie). Dit alles geldt voor het helpen bouwen van een structuur die de wilskracht de beste kans op succes zal geven.
Waarom – de vraag die we ons moeten stellen is: waarom moeten we de gewoonte doorbreken en waarom beginnen we eraan? We moeten allereerst een gevoel van nieuwsgierigheid naar hem ontwikkelen. De maatschappij vertelt ons snel dat onze gewoonten ons zullen doden en wat een mislukking we zijn omdat we ze niet kunnen veranderen, maar het gaat niet in op waarom we doen wat we doen. We moeten accepteren dat we iets goeds uit onze slechte gewoonten kunnen halen, zelfs de gewoontes die ons doden. Er is altijd leren.
We vragen ons af: helpt deze gewoonte mij om een leven te leiden dat ik koester en nastreef? Voldoet deze routine aan mijn waarden, idealen en doelen? Bereik ik mijn belangrijkste doel – geluk?
Maar je kunt niet van de ene op de andere dag een radicale verandering in gewoonten verwachten: je kunt maar 1 kleine gewoonte tegelijk veranderen.
“Anoniem”
Gewoontes maken deel uit van de menselijke natuur. De simpele handeling van tandenpoetsen, ’s ochtends koffie drinken, het bed opmaken, zijn bijna automatische gewoonten die we echter vreemd voelen als we ze niet uitvoeren, alsof er iets ontbreekt.
Er zijn echter gewoonten die niet goed voor ons zijn. Leer de jouwe beter begrijpen en ontdek hoe je ze kunt oplossen met ons.